E-Pasaport Başvuru

Başvuru işlemi ne kadar sürmektedir ?

Başvuru işlemi ortalama olarak 5-10 dk. içinde tamamlanmaktadır. Başvuru sırasında alınan bilgiler yaklaşık 30 saniye içinde güvenlikli elektronik ortamda tanzim merkezine iletilmekte ve kişiselleştirme (baskı/yazım) sırasına girmektedir.

Reşit olmayan çocuklardan da imza ve parmak izi alınıyor mu ?

YURTİÇİ BAŞVURU BİLGİSİ : 12 yaşından gün almamış çocukların başvuru formları velileri veya vasileri tarafından imzalanmaktadır.12 yaşından gün almış ve daha büyük çocukların başvuru sırasında imzaları alınmaktadır. 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun 5’inci maddesi uyarınca, 7 yaşından gün almış ve daha büyük çocuklardan parmak izi alınmaktadır. YURTDIŞI BAŞVURU BİLGİSİ : 12 yaşından gün almamış çocukların başvuru formları velileri veya vasileri tarafından imzalanmaktadır.12 yaşından gün almış ve daha büyük çocukların başvuru sırasında imzaları alınmaktadır.

Eşimin ve çocuklarımın e-Pasaport başvurusunu ben yapabilir miyim ?

e-Pasaport başvuruları yaş ayrımı gözetilmeksizin, şahsen yapılmaktadır. Ancak, bu sitenin ana safasında yer alan “e-pasaport başvuru randevusu almak istiyorum” başlığı üzerinden eşinizin veya çocuklarınızın için e-Pasaport başvuru randevusu alabilirsiniz.

15 yaşından küçük çocukların nüfus cüzdanlarında fotoğraf bulunması zorunlu mudur ?

15 yaşından küçük çocukların e-Pasaport başvuruları için fotoğraflı nüfus cüzdanı talep edilmemektedir ancak bu nüfus cüzdanlarında T.C. Kimlik numarası bulunmalıdır. Üzerinde T.C. Kimlik numarası bulunmayan nüfus cüzdanları başvuru sırasında kabul edilmemektedir.

Çocukların e-Pasaportlarına fotoğraf yapıştırmak gerekir mi ?

ICAO mevzuatı ve Pasaport Kanunu uyarınca tüm e-Pasaportlarda fotoğraf bulunması zorunludur.

Biyometrik fotoğraflarda rötuş kullanılabilir mi ?

Teorik olarak kimliğinizin tespit edilmesine engel olmayacak ölçüde yapılan rötuşlar bir sorun teşkil etmeyecektir. Ancak seyahat edeceğiniz ülkenin sınır makamları tarafından kimlik tespitinin kolayca yapılabilmesi ve işlemlerinizin kısa sürede tamamlanması için rötuşsuz fotoğraflar tercih edilmelidir.

Biyometrik fotoğraf çektirirken ceket, kravat vb. kullanmak gibi belli bir kıyafet zorunluluğu var mıdır ?

Hayır, biyometrik fotoğrafınızı dilediğiniz kıyafetinizle çektirebilirsiniz.Ancak fotoğrafın fonu beyaz olmak zorunda olduğundan, beyaz renkli giysiler tercih edilmemelidir.

Parmak izi alınmasına ilişkin genel bilgiler nelerdir?

2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun 5 inci maddesi uyarınca, kişilerin parmak izi ve fotoğraf verileri kayda alınarak elektronik sistemde saklanmaktadır. Pasaport, pasaport yerine geçen belgeler ( Gemi Adamı Cüzdanı, Uçuş mürettebatı Belgesi ), her çeşit silah ruhsatı ve sürücü belgesi alan vatandaşlarımızdan parmak izi alınmaktadır. Daha önce sayılan sebeplerle parmak izi alınanlardan tekrar parmak izi alınmaz.

Harçsız Pasaport Uygulaması Hakkında

Türkiye'deki üniversitelerde çalışan öğretim elemanları ile öğrenim gören öğrencilerin bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere katılmak üzere veya eğitim amacıyla yurt dışına çıkışlarında ilgili üniversiteden alacakları ve ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı'na onaylatacakları harçsız pasaport talep yazısı ile müracaat etmeleri halinde belgede belirtilen süre kadar harçsız pasaport düzenlenir.

Çifte Pasaport Uygulaması Hakkında

Daha önceden almış oldukları pasaportları ile yurt dışına seyahat etmek üzere ilgili yabancı ülkelerin Türkiye’deki temsilciliklerinden vize alan ve/veya bu ülkelere giriş yapan vatandaşlarımızın, bilahare aynı pasaportları ile bir başka yabancı ülkenin temsilciliğine müracaat ettiklerinde, önceki ülkenin vizesi ve/veya giriş damgasının pasaportunda bulunması gerekçe gösterilerek vize taleplerinin olumsuz karşılandığı, Sürekli seyahat etmek durumunda olan şahısların sık sık yeni pasaport almak zorunda kaldığı bilindiğinden, bu durumdaki vatandaşlarımızın ellerinde yeni tip hususi damgalı, hizmet damgalı ve umuma mahsus e-pasaport türlerinden hangisi bulunursa bulunsun, mağduriyetlerin giderilmesi açısından; Ülke ayrımı yapılmadan yurt dışına seyahat edecek adına iki adet geçerli pasaport düzenlenmiş vatandaşlarımızın iki adet pasaportu da kullanma ihtiyacı hasıl olduğunda durumunu belgelendirmesi halinde talep ettiği süre doğrultusunda kendisine her iki pasaportu da teslim edilebilmesi imkanı sağlanmış, uygulama hakkında ne şekilde işlem yapılacağı hususu 22.04.2013 tarihli ve EGM.Gnl.No:41, Bakanlık Gnl.No:22 sayılı genelge ve 05.12.2013 tarih ve 190250 sayılı emir yazımızla İl Valiliklerine bildirilmiştir.

Evlilik dışında doğmuş reşit olmayan nesebi gayrı sahih çocukların pasaport talepleri;

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 337.maddesi hükümleri çerçevesinde hazırlanan 29.01.2002 tarihli ve 029496 sayılı genelgemizle, 1) Ana ve baba evli değilse velayetin anaya ait olduğundan, reşit olmayan nesebi gayrı sahih çocuklar için yapılan pasaport müracaatlarında annenin muvafakatinin yeterli kabul edileceği, 2) Evlilik dışında doğmuş reşit olmayan nesebi gayrı sahih çocuğun eğer velayeti T.C. Mahkemesi kararı ile; babaya veya vesayeti başkasına verilmişse (tedbir yolu ile, geçici olarak verilmişse dahi), kendisine velayet veya vesayet hakkı verilen kişinin muvafakatini gösterir noterce tasdiklenmiş ya da pasaport vermeye yetkili makamlar önünde hazırlanmış belgenin yeterli kabul edileceği hususunda İl Valiliklerimize gerekli bilgilendirme yapılmıştır.

GEMİADAMI CÜZDANI TASDİK İŞLEMLERİ

İdare (Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü) tarafından verilen "Gemiadamı Cüzdanları"; Antalya, Çanakkale, Mersin, İstanbul, İzmir, Samsun ve Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlükleri tarafından tasdik edilmektedir. Ancak, Gemiadamı Cüzdanı müracaatları 14 Kasım 2013 tarihinden itibaren sicil limanı gözetilmeksizin her liman başkanlığından yapılmaya ve Ankara'da oluşturulan “Gemiadamı Cüzdanı Basım Merkezi”nde tanzim edilerek kargo aracılığı ile sahiplerine ulaştırılmaya başlanmıştır. İdare tarafından verilen Gemiadamı Cüzdanları bundan böyle 14/04/2015 tarihli ve 25 (EGM-GENELGE NO: 2015/25) sayılı GENELGE'ye atfen; Antalya, Bartın, Çanakkale, Elazığ, Giresun, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Mersin, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Trabzon, Yalova ve Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüklerince ve Ceyhan, Kemer, Finike, Kaş, Alanya, Manavgat, Hopa, Kuşadası, Edremit, Ayvalık, Bandırma, Tatvan, Gemlik, Mudanya, Biga, Bozcaada, Gökçeada, Enez, Görele, İskenderun, Beylikdüzü, Silivri, Şile, Tuzla, Aliağa, Çeşme, Dikili, Foça, Cide, İnebolu, Kandıra, Anamur, Silifke, Bodrum, Fethiye, Marmaris, Milas, Datça, Fatsa, Ünye, Pazar, Karasu, Gerze, Ayancık, Sürmene, Vakfıkebir ve Ereğli İlçe Emniyet Müdürlüklerince/Amirliklerince TASDİK edilecektir. Gemiadamı cüzdanı tasdik işlemi için; - T.C. Kimlik Numarası bulunan fotoğraflı nüfus cüzdanı, - Son altı ay içerisinde çekilmiş 2 adet fotoğraf, - Müracaat sahibi tarafından doldurulan Gemiadamı Cüzdanı tasdik talep formu (EK-1) (Pasaport Şube Müdürlükleri ile Büro Amirliklerinden temin edilecektir), - 18 yaşından küçükler için muvafakatname, - İdare tarafından tanzim edilen Gemiadamı Cüzdanı, istenir.